Nyirokrendszer betegségei - Nyirokmasszázs

Losánszki Katalin
Természetgyógyász, nyirokmasszőr reflexológus
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Nyirokrendszer betegségei


A Vénás rendszer elégtelensége, Oedema/vizenyő, nyirokcsomók gyulladása, nyirokérgyulladás (lymhangitis), nyirok utak elzárodása (lymphoedema), a nyirokrendszer rosszindulatú daganata (lymhoma), a filariázis.

A nyirokerek a vénás gyűjtőérbe ömlenek, így a nyirokredszer nem megfelelő működése kapcsolatban lehet a vénás rendszer elégtelenségeivel. Ha a vénás keringés elégtelen, a nyirok nem tud a vénákba ömleni, hanem a nyiroknedv pang a nyirokerekben.

Az élő szervezetek keringési rendszereivel, érhálózatával, véredényeivel foglalkozó anatómiai szakág az Angiológia (Érgyógyászat). Az érszűkület, a visszeresség, a trombózis, a mélyvénás trombózis után visszamaradó tünetek kezelése is az érgyógyászathoz tartozik.

A Hermatológia a vérképző és nyirokszervek betegségeivel foglalkozó belgyógyászati ág.

A nyirokrendszer leggyakoribb problémája az ödéma/vizenyő, ahol rendellenes mennyiségben felgyülemlik a szövetközti folyadék. A nyirokérgyulladást (lymhangitis) leggyakrabban az A csoportú (streptococcusok) baktériumok okozzák. A nyirokutak el is záródhatnak (lymphoedema) gyulladást követő hegesedés, tumorok és azok kezelése (műtét, sugárterápia, kemoterápia), elhanyagolt visszér-betegség, gyulladás (orbánc a bőrön egy gyorsan terjedő bakteriális fertőzés), sérülések miatt.

A nyirokszövetből (illetve a nyirokrendszer sejtjeinek előalakjaiból) kiinduló daganatok a (lymphomák), melyeket 2 csoportra osztanak: Hodgkin-kór (hodgkin-lymphoma), és a (non-hodgkin-lymphomák). Mindkét csoportba eső tumorok rosszindulatúak.

Ödéma:

A nyirokrendszer működésének zavara esetén a nyirok szállítása károsodik, ami a nyiroknedv felszaporodását eredményezi a szövetek közötti térben, amit gyulladás, vénás vagy nyirokkeringés akadályozottsága vagy túlterhelése, szívelégtelenség, illetve veseműködési probléma okoz. A sérült nyirokerek, vagy a felhalmozódott nyiroknedv miatt fehérje és folyadék lép ki a szövet közti térbe. Ezt a szövetek közötti kóros folyadék felhalmozódást nevezik vizenyőnek vagy ödémának.

A nyirokerekből kilépő folyadék általában olyan helyeken halmozódik fel, ahol laza szövetek találhatóak. Ilyen pl. a kéz- vagy a lábhát területe, ahol egy puha, fájdalmatlan, cipószerű duzzanatként jelenik meg a felhalmozódott folyadék. Gyakran az ujjak is duzzadtnak látszanak, szinte hurkaszerűek. Az ujjak tövében, a csuklónál valamint, a bokánál ún. csecsemőráncok alakulnak ki.

Gyakori, hogy a vizenyős területen a környező szövetek is begyulladnak, ilyenkor a bőr meleg, vörös, a gyulladt nyirokér egy fájdalmas kötegként tapintható a bőr alatt. Az ilyen esetekben gyakori tünet a láz vagy hőemelkedés is. Ha az elváltozás hosszan fenn áll vagy ugyanazon területen gyakran ismétlődik, akkor az az ödémás terület megkeményedéséhez, a bőr megvastagodásához vezethet. Ezeken a területeken gyakran látható a bőr, narancsbőr szerű elváltozása (cellulit) és könnyebben alakul ki fertőzés, gyulladás.

Az érintett végtagon a bőr gondos ápolásával komoly problémákat előzhet meg, előrehaladott állapotban az érintett végtagon fekély, seb, ekcéma, cellulitis alakulhat ki.

Kiváltó okok:

Eredete szerint három csoportot különböztetünk meg:

1. Elsődleges vagy veleszületett /Primaer lymphoedema /oka: a nyirokerek a magzati élet során nem fejlődtek ki rendesen
2. Másodlagos vagy szerzett /Secunder lymphoedema/okai:- műtét, daganat besugárzás - sérülés, trauma-gyulladás, túlsúly, -nagyfokú mozgáshiány immobilitás- krónikus vénás elégtelenség
3. Kevert formák - zsír túlzott lerakódása lipoedema - ér eredetű-phleboedema - szív, vese és pajzsmirigy eredetű oedemák

Nyiroködéma stádiumai:

1. Stádium - látens ödéma: fájdalmatlan, a duzzanat minimális ritkán kerül felismerésre.
2. Stádium - reverzibilis ödéma, nyugalomban nem fejlődik vissza, feszülő fájdalom, nehéz láb, kar égő érzés. Szövődményként orbánc kísérheti, kiváló eredménnnyel kezelhető, karbantartható.
3. Stádium - irreverzibilis ödéma. Bőr feszes, kemény tapintatú, szerkezete fokozatosan átalakul, az ödéma mértéke éjszaka sem csökken, gyakran szövődmények kísérik. Helyes kezeléssel még jó állapot érhető el.
4. Stádium elefantiázis - visszafordíthatatlan állapot a láb oszlopszerűen megvastagodik, deformálódik, nagyfokú mozgáskorlátozottság kíséri, a munkaképesség jelentősen csökken, teljes önellátáshiány alakulhat ki. Rendkívül súlyos szövődmények kísérik.
5. A megfelelő kezelés nélkül a nyirokérrendszer rosszindulatú rákos elváltozása alakul ki.

A nyiroködéma jellemzői:

1. Kezdetben ujjbenyomatot tartó ödéma, amely később átalakul ujjbenyomatot alig vagy nem tartó duzzanattá.
2. A kézfejek és a lábfejek cipószerű duzzanata
3. A duzzadt végtagi részek között mély, ún. csecsemőráncok alakulnak ki.
4. A végtagok bőre általában száraz.
5. A lábszárakon súlyos keringési zavarokban gombaszerű kitüremkedések is kialakulhatnak.
6. Az ujjak között gyakoribbak lehetnek a gombás és bakteriális fertőzések.
7. Előrehaladott stádiumban az ujjak profilja négyzet alakúvá válhat.
8. A végtagokon mért bőrredő vastagság egyre szélesebb lehet.
9. Alsó végtagi érintettség esetén a nyiroködémában szenvedő egyre kevésbé találja meg a bokáját azért, mert az ödéma teljesen elfedi.

A nyiroködéma szövődményei:

1. nehéz végtagi érzés
2. zsibbadás
3. fájdalom
4. ízületi mozgáskorlátozottság, deformitás
5. gyakoribbak a fertőzések az érintett végtagon (mind a baktériumok, mind pedig gombák sajnos gyorsabban és erőteljesebben támadják és telepítik be a nyiroködémás lábakat és karokat)
6. mélyvénás trombózis gyakrabban alakulhat ki!!!
7. orbánc (gyulladással, bőrfertőzéssel járó súlyos szövődményeket okozó bakteriális fertőzés)
8. nyiroködéma miatti nyirokcsorgás
9. papillomatosis bőrfelszín átalakulása
10. ekcéma
11. lábszár fekély
12. bőr elszarusodása, elhalása
13. "elefánt láb" kialakulása
14. mozgáshiány fokozódása, aktivitás csökkenése-
15. életminőség romlása
16. pszichés zavarok

A nyiroködéma-mentesítése a Földi-féle komplex fizioterápiás kezelés szerint magába foglalja a nyirokdrenázs (nyirokmasszázs) kezelést és a végtagok térfogatcsökkenését fokozó és később megtartó, többrétegű szorító fáslizást, a megfelelő bőrápolást és a megfelelő mozgásokat.

A komplex ödéma-csökkentő kezelésnek 2 szakasza van:

1. Korai vagy intenzív szakasz: ebben az időszakban a cél a mobilis folyadékmennyiség eltávolítása az érintett végtagból.
2. Késői vagy állapotfenntartó szakasz: ez esetben a cél az akut szakaszban elért eredmény fenntartása speciális végtagharisnya viselésével (típusát, kompressziós fokozatát szakorvos határozza meg). Indokolt lehet heti néhány (1-3) fenntartó kezelés a komplex ödéma csökkentő kezelésből.

A nyiroködéma diagnózisa a tünetei alapján egyértelmű. Megtekintés és tapintás alapján a kórisme többnyire nagy biztonsággal felállítható. Eszközös vizsgálatra csak ritkán kerül sor, ilyenkor a vérerekhez hasonlóan a nyirokerek festése vagy izotópos nyirokkeringés vizsgálat kerülhet szóba.

A betegségekről bővebben:

A nyiroködéma főbb klinikai tünetei:

Jelzett syndactilia a II-III. lábujjnál  

Kolbászka ujjak a kéz- ill. lábfejen  

Cipószerű duzzanat a kéz-  illetve a lábfejen

Asszimetria: eltérő vastagságú végtagok  

Kemény tömött tésztatapintatú duzzanat

Csecsemőráncok az ujjak alapperceinél, csuklónál, bokánál

Narancshéj tünet: a szőrtüszők körül a bőr behúzódik az ödéma hatására  

Stemmer jel pozitivitás: a bőr ráncolhatósága az ödéma miatt csökken

Papillomatozis: karfiolszerű növedékek általában a lábujjakon  

Korai stádiumban az ödéma tartja az ujjbenyomatot, késői stádiumban az ujjbenyomat nem marad meg.

Nyirokrendszerrel kapcsolatos betegségek:


Hosszú ideje fennálló nyirok ödéma következménye, szövődménye lehet a limfangisarcoma, ahol gyorsan növő vér- és nyirokerek rosszindulatú daganatot eredményeznek.

A nyirokerek illetve nyirokcsomók gyulladását (lymphangitis ill. lymhadenitis). leggyakrabban baktériumok okozzák, ami általában egy bőrsérülésen keresztül hatol a szervezetbe. A nyirokcsomók gyulladásainál a szervezetbe bejutott kórokozót nem mindig sikerül kimutatni. Számos esetben egy vérvizsgálat vezethet nyomra. Nemi betegségek (szifilisz), HIV–fertőzés tbc, egyes állatoktól származó fertőzés elhúzódó nyirokcsomó- megnagyobbodást okozhat. A gyulladt erek vörös, érzékeny csíkokként jelennek meg a fertőzött területen, a gyulladt nyirokcsomót pedig a fájdalom, duzzanat, esetleg bőrpír jellemzi. Gyakran jelentkezik láz, esetleg szapora szívverés és fejfájás is. Ha a nyirokér gyulladása eléri a keringést, akkor egy az egész szervezetet elárasztó súlyos fertőzés alakulhat ki.

Limfómák:

A nyirokszövetből (illetve a nyirokrendszer sejtjeinek előalakjaiból) kiinduló daganatok a (lymphomák), melyeket 2 csoportra osztanak: Hodgkin-kór (Hodgkin-lymphoma), és a (non-Hodgkin-lymphomák), mindkét csoportba eső tumorok rosszindulatúak.

A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseit limfómáknak nevezzük. A Hodgin-kor elsődleges a nyirokcsomók mérsékelten rosszindulatú daganata, mely a non-Hodgkin limfómákkal ellentétben szövettanilag nem szokványos rosszindulatú daganatos képet mutat. Másodlagosan más nyirokszövetekre (lép, csontvelő), végső stádiumban nem nyirokcsomó eredetű szövetekre is átterjed, ill. ott áttétet képez.

Tünetei:

Kezdetben egy anatómia régióban, majd test szerte a nyirokcsomók, a máj és a lép megnagyobbodása, gyors testsúlycsökkenés a legjellemzőbb. A nyirokcsomók duzzanata felett a bőr olykor elszíneződik és a duzzanat alkohol hatására átmenetileg fokozódhat. A többi tünet (bőrviszketés, éjszakai izzadás, étvágytalanság, hőemelkedés, stb.) nagyon sok egyéb betegség mellett is előfordul. Csökken a fertőzésekkel szembeni védelem, gyakoriak a társuló fertőzések.

Myeloma multiplex

Idősekben jelentkező megbetegedés, ahol a szervezet úgynevezett plazmasejtjei (melyeknek normálisan antitestek termelésével az immunrendszer részét képezik) korlátlan osztódást mutatnak és a csontvelőben tumort képeznek. A plazmasejtek kóros növekedése következtében elégtelen lesz a szervezet vörösvértest, fehérvérsejt és vérlemezek termelése. Mindez vérszegénységhez, gyengébb immunrendszerhez vezet. A csontvelő kóros érintettsége általános csontvelő-elégtelenséghez vezet. A csontvelő leépülése csontfájdalmakhoz, csontritkuláshoz és csonttörésekhez vezet.

Tünetei:

A tünetek jelentkezésekor az átlagéletkor 60 év. Leggyakoribb kezdeti panaszok a vérszegénységgel, fertőzésekkel és a csontfájdalmakkal kapcsolatosak. Ezek a következők: csonttörések, hátba illetve a bordákba sugárzó fájdalom, véralvadási zavarok, fáradékonyság, nehézlégzés.

Szarkoidózis

A szarkoidózis (sarx = hús [görög]) az ún. tuberkuloid (szövettanilag tbc-szerű) betegségek csoportjába tartozik. A tuberkulum („gümő”) kisebb csomó, melyeket idült gyulladásos sejtek vesznek körül. Boeck-szarkoidózis esetén, ellentétben a tbc-vel, a gümő elhalása nem teljes, mikroszkóppal benne a sejtek, sejtmagok maradványai felismerhetők.

A gümőket jellemzően háromféle sejt veszi körül: (1) egyszerű nyiroksejtek (limfociták), (2) hosszú, epiteloid sejtek és (3) Langhans-féle óriássejtek. Valamennyi immunsejt, kórokozók vagy kóros szövetek elpusztítására képződtek – valószínűleg egymásból, egymással történő összeolvadással.

A szarkoidózisnak jelenleg 14 formáját különítjük el a megjelenés helyétől és formájától függően. Ezek között leggyakoribb a tüdő szarkoidózis, az alábbiakban ennek ismertetésére vállalkozunk a legfontosabb tüdőn kívüli formák megemlítésével.

A tüdő szarkoidózisnak három stádiuma van:

1. Helyi, a tüdőkapuk nyirokcsomóira kiterjedő („hiláris”) forma. A betegség ilyenkor teljesen tünetmentes is lehet, leggyakrabban egyéb okból végzett mellkasröntgen lelete. A tüdőkapuk nyirokcsomói megnagyobbodnak, a mirigyállományukban számos tuberkulum található.
2. Szétszórt (disszeminált) forma esetén a kóros szövet szétszórtan a tüdő mirigyállományában is megjelenik - ezen kívül számos egyéb szervben is. Jelentős panaszokat a betegség a 2. stádiumtól okoz. Általános gyengeség, fáradtság, testsúlycsökkenés, ízületi fájdalmak, szemszárazság, látászavarok, légszomj, száraz köhögés és bőrtünetek képezik a leggyakoribb jeleket. A szarkoidózis még ekkor is lehet tünetmentes. A központi idegrendszeri tünetek összességét neuroszarkoidózisnak nevezzük. Fájdalmas bőrcsomók (erythema nodosum), tüdőkapuban nyirokcsomó-megnagyobbodás és ízületi fájdalom társulása esetén Löfgren-szindrómáról beszélünk, mely a szarkoidózis jóindulatú formája. Mindemellett károsodhat a máj, a vesék és a szív is.

Az egész szervezetet több ponton érintő szarkoidózis esetén szisztémás szarkoidózisról beszélünk, melynek során a szív az esetek 20-30%-ába érintett, a betegségnek mégis csak 5%-a jár komoly tünetekkel. A szem érintettsége látásromláshoz, nagyon ritkán vaksághoz is vezethet. A szív érintettsége főként ritmuszavarokban nyilvánul meg, mely többnyire tünetmentes, kivételesen végzetes is lehet. A szem, a fültőmirigy és az arcideg együttes érintettségét Heerfordt-Waldenström-szindrómának nevezzük. Arcidegbénulás esetén szarkoidózis lehetőségére is gondolni kell.

3. A tüdő szarkoidózis végső stádiumát a tüdőszövetek elhegesedése (fibrózis) jelenti. A betegség ilyenkor már progresszív, fokozatosan a légzésfunkció beszűkül, majd keringési és légzési elégtelenség következik be.

Filariázis/ elephantiasos

Légy, bögöly,szúnyogcsípéssel terjedő kór mely elsősorban trópusi területeken, Dél-Amerikáraban, Ázsiában, Afrikában jellemző megbetegedés. A rovarok csípésével egy Filaria nevű fonalféreg kerül be az emberi szervezetbe, ami a nyirokerekben élősködik, és azokat eltömeszelheti. Ennek következtében a nyirokcsomók duzzadása, súlyos esetben az érintett végtag vagy a herezacskó extrém mértékű megnagyobbodását okozza. A végtagok duzzanata olyan fokú lehet, hogy annak vastagsága szinte elefántlábra hasonlít. Innen kapta a betegség e súlyos formája a nevét: elephantiasis.

Ezen utolsó kórkép hazánkra nem jellemző, de az ödéma a cellulit kialakulása szinte minden családban megtalálható. A lymphoedema túlsúly, sugárkezelés, operáció, vénás elégtelenség, nyirokér vagy nyirokcsomó gyulladás talaján egyaránt kialakulhat és bár kezdeti tünetei enyhék, alig zavaróak lehetnek, érdemes már ekkor kellő figyelmet fordítani rájuk, hogy időben történő orvosi beavatkozással elejét vehessük a súlyos betegségnek és számos kellemetlen szövődménynek!
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz