Miben segít - Nyirokmasszázs

Losánszki Katalin
Természetgyógyász, nyirokmasszőr reflexológus
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Miben segít

„A természet kegyelmét ontja bőven:
A fűben, virágban és kőben.
Ó nincs a földön oly silány anyag,
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad:
De nincs oly jó, melyben ne volna vész,
Ha balga módra vele visszaélsz.”
(Shakespeare: Rómeó és Júlia, fordította Mészöly Dezső)


A mai ember betegé eszi magát mind mennyiségileg, mind minőségileg.
Nem fogyaszt kellő mennyiségű tiszta vizet (így nem mossa át magát, többek között ezért nehezen üríti ki a méreganyagokat).

- Testünk több mint 50% víz, ami a vérben, a nyirokban, a sejtekben és a sejtközi állományban van. Naponta átlagosan két és fél liter folyadékot kellene fogyasztani, hogy szervezetünk egyensúlyi helyzete fennmaradjon, ugyan ennyit ki is ürítünk. Fél liter a légzés során gőzként távozik, további fél liter a verejtékezéssel, mintegy másfél liter pedig a vese által a véráramból kiszűrt vizelettel. A férfiaknál ez az arány 60%, míg nők esetébe a nagyobb testzsír-százalék miatt - 50%. Csecsemőknél esetében ez az arány eléri a 70%-ot. A víz 34%-a sejten kívüli, 66%-a sejteken belüli található.

A masszázs során a nyirok folyadékot a nyirokcsomók felé tereljük.

Körülbelül 28 liter folyadékot tartalmaznak a felnőtt ember sejtjei. A testünkben történő élettani folyamathoz víz szükséges. Az epe, a hasnyál, a nyál, az emésztő enzimek termelődéséhez, az emésztéshez, a felszívódáshoz, a tápanyagszállításhoz, a testszövetek felépítéséhez és regenerációjához, a testhőmérséklet szabályozásához - folyamatos fenntartásához, valamint az anyagcsere során létrejött bomlástermékek kiválasztásához és a testünkből történő kiürítéséhez.

Rosszkor, rossz minőségű, és nagy mennyiségű ételt fogyasztása, valamint a kevés mozgás, a rossz minőségű levegő, a sok stresszel, aggódással, félelemmel, haraggal és irigységgel fűszerezve megkezdi önálló működését a szervezetben.

Szegény májunk méregtelenítene, de már nem győzi a munkát. Kezdetben még a nyirokrendszer csak
csak felveszi a harcot, de később a test a méreganyagok lerakodásának következtében elaránytalanodik. Megnő a fenék, a comb, az alsó végtagok, a vádli, a boka. Az ember ehhez a képhez annyira hozzászokik, hogy azt hiszi Ő ilyen. Megjelennek az allergiás tünetek, a narancsbőr, esetleg a daganatos megbetegedések.

Rendszeres nyirokmasszázs után eltávoznak a méreganyagok, szinte megfiatalodik a szervezet,

Mindamellett, hogy a nyirokdrenázs a cellulit kezelésének leghatékonyabb módja, számos más betegség gyógyítására és különböző panaszok csökkentésére is alkalmas.
Segít a gyakori légúti megbetegedések, visszatérő fertőzések, asztma, allergia, általános immungyengeség esetén. Gyulladások, duzzanatok, ödémák a testen és az arcon, a szem körül. Segít továbbá a nyirokkeringési zavarok, ízületi gyulladások és reuma esetén, idegesség, alvászavar, migrén, fej- és fogfájásnál.
Gyorsítja a regenerációt baleseti sérülések, csonttörések és műtétek után. Sokat segít akut visszérgyulladások és trombózisok után. Hatékony ekcémák, fekélyek, nem gyógyuló sebek kezelésére, menstruációs görcsökre, gyomor- és bélrendszeri problémákra.

Nyirokdrenázzsal olyan onkológiai betegek is kezelhetők, akiknél a szokásos daganatkezelés (besugárzás, kemoterápia) után a terápiával összefüggő nyiroködéma alakult ki, akiknél a tumor megnövekedésének következtében a nyirokelvezető csatornák elzáródtak. Ezekben az esetekben nagyon fontos a folyamatos kezelés!
Méregtelenítő kúrák során hasznos kiegészítő kezelés lehet a nyirokmasszázs.
Fontos megelőző/prevenciós módszer az egészség megőrzésére. A szervezetben folyó, minden gyógyulási folyamatot felgyorsít. Általános közérzetjobbító hatásán túl, relaxál testi, idegi, agyi szinten. A vegetatív idegrendszerben aktivizálja a paraszimpatikus részt, ami nyugodtságot, álmosságot eredményez. A kezeléssel megszüntethető a fejfájás a migrén. Aktivizáljuk vele a védekező, gátló sejteket, amiknek feladata a fájdalom csökkentése.

A nyirokmasszázs hatására normalizálódik a folyadékegyensúly, mérséklődik feszülés a nyomás miatti fájdalom, a duzzanat. A gyulladást kiváltó anyagok, a fehérjék, vírusok, baktériumok, toxinok a nyirokrendszeren keresztül távoznak a kötőszövetből, aminek következtében hatékonyabbá válik a szervezet védekező képessége, csökken az ízületi gyulladás.

A visszér kialakulásánál nagy szerepe van a nyirokrendszer nem megfelelő működésének. A lassú nyirokmozgásnál nyirokfolyadék pangás alakul ki a lábban, ami az izmok megkeményedésével járnak együtt. A kemény izomban a kis vérerek, a kapillárisok nem képesek kitágulni és így sokkal kevesebb vér jut beléjük. A nagyobb erekbe több vér áramlik, ami következtében kitágulnak. A kitágult erekben a billentyűk nem jól zárnak, így a vér már visszafelé is áramlik,. Ezekben az erekben emiatt vérpangás alakul ki, vagyis folyamatosan tágulnak ezek az erek. A nyirokkeringés felgyorsításával meg lehet előzni a visszerek kialakulását

Vénás kezelések kezdeti szakaszában a nyirokmasszázsnak kiegészítője lehet az értréning pl. váltózuhany, Kneipp- féle leöntés, és az iszappakolás. Súlyosabb eseteknél a kezelések számát heti 2-3 alkalomra célszerű növelni. Fekély kezelésénél akár napi gyakoriságra is szükség lehet az orvosi utasításnak megfelelően.

BALESETEK, SÉRÜLÉSEK UTÁN
Sérülések, balesetek után minél hamarabb, igénybe kell venni a nyirokdrenázs kezelést a folyadék elvezetés a gyulladást okozó anyagok kiüritése, a bőr feszülésének csökkentése. a fájdalom érzet csökkentése és a mozgathatóság javítása céljából. A sérülések kezdeti szakaszában a hideggel történő óvatos hűtést, a nyirokmasszázst és a mozgásterápiát lehet alkalmazni.

NYIROKKERINGÉSI ZAVAR
Nyirokkeringés zavarai esetén felpolcolás, légzésterápia kompresszió, mozgásterápia, azaz komplex fizikai ödéma csökkentő kezelés szükséges. A nyirokmasszázs hatására az ödémás területről a felgyülemlett folyadék az egészséges nyirokerek felé halad. A kompresszió rögzíti a következő kezelésig az állapotot (rugalmas kötés, vagy harisnya), mivel a kezelések több hétig is eltarthatnak

Cellulit:
A cellulit vagy más néven narancs bőr a méreganyagoknak a kötőszövetekben történő felhalmozódása. A méreganyagok olyan melléktermékek a szervezetben, amelyek lágyszövetekben halmozódnak fel és tárolódnak. Ennek okai a nem megfelelő táplálékok, a gyors ételek, az ízfokozók, ételszínezékek, tartósítószerek, a dohányzás, a túlzott kávé, alkoholfogyasztás, a gyógyszerek, a stressz, testmozgás hiánya. A nyirokmasszázzsal ezeket a méreganyagokat szabadítjuk fel és távolítjuk el a szervezetből.
A kollagén és ellasztin funkciókat jelentősen gátolják a toxikus anyagok, melynek következtében a kötőszövet és a bőr petyhüdt megereszkedett lesz. A nyirokmasszázs által megnő a kapillárisok átjárhatósága, nő az oxigén ellátottsága és anyagcseréje, a szervezet zsírégetési folyamata fokozódik. A méreganyagok a vénák és nyirokerek segítségével a szervezet kiválasztó rendszerein (epe, máj) keresztül távoznak. A bőr feszes lesz, helyreáll rugalmassága a laza kötőszövetek megerősödnek.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz