Nyirokmasszázs hatása - Nyirokmasszázs

Losánszki Katalin
Természetgyógyász, nyirokmasszőr reflexológus
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Nyirokmasszázs hatása

A kézi nyirokmasszázs rendkívül hatásos a módszer a cellulit kezelésére a narancsbőr megszüntetésére. A nyirokdrenázs egyszerre segít egészségünk és szépségünk megőrzésében.A nyirokmasszázs más néven nyirokdrenázs/lymphodrenázs olyan speciális masszázs mely serkenti, aktivizálja a nyirok rendszer működését, a para-szimpatikus idegrendszer aktivitását.

A nyirokmasszázs célja, hogy a nyirokcsomok és a nyirokutak serkentésével, karbantartásával oly mértékig támogassuk a szervezetet, hogy képes legyen önállóan megbirkózni a nyirokkeringéssel, a szervezet méregtelenítésével, az immunrendszer megfelelő működtetésével.

A vérkeringést, a sejtek táplálék ellátását szívünk működése biztosítja. Immunrendszerünkről és a méreganyagok elszállításáról, a nyirok rendszerünk gondoskodik.
A nyirokáramlást, a szövetekben uralkodó nyomás, a nyirok erek falának összehúzódása, a nyirokerekben lévő billentyűk, a nagy vénák szívó hatása, az idegi és hormonális hatások. a környező szervek és vázizmok működése (izompumpa) összehúzódása, és elernyedése, a negatív melléküregi nyomás, a rekeszmozgás működteti. Elégtelen izommozgás esetén a nyirok lelassul, vizenyő gyülem
ödéma alakul ki, és a szervezetet támadó baktériumok, gombák, vírusok, szaporodni kezdenek.

A nyirokkeringés feladata a vérpályán belüli és kívüli folyamat közötti egyensúly megtartása. Ha ez felborul a sejt közötti folyadék túlsúlyban lesz, ödéma pangás keletkezik. A nyirokmasszázs végzésekor a kötőszöveti folyadékra hatunk. A vérnél visszaszívás történik, a nyiroknál továbbtolás.

A nyirokfolyadék átlagos áramlási sebessége percenként 3 cm. A nyirokmasszázs/ nyirokdrenázs segítségével a nyirok áramlási sebessége megnövelhető, aminek hatására fokozódik a méreganyagok eltávolítása. A szövet közötti folyadék elvezetésének serkentésével növeljük a méregtelenítést, a sejtek, a belső szervek, ízületek, izmok vérellátását, táplálék és oxigénellátását.

Ismétlődő igénybevétele fokozza
a salakanyagok elszállítását, megszűnteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, ily módon a sejtek és a szövetek regenerálódását is elősegíti. Hozzájárul meglevő gyulladások, sebek gyógyulásához, mérsékli a gyulladáskészséget.

A kezelések hatására az érzékeny nyirokterületek (ágyék, hónalj, nyaki terület) megduzzadt fájó nyirokcsomók, fájdalma mérséklődik, működésük javul. A kezelésekkel felgyorsul a nyirokkeringés, melynek hatására csökkenthető a nyirokpangás, a végtagok ödémásodása, megszüntethető.

Kézi és gépi nyirokmasszázs - nyirokdrenázs

A nyirokmasszázs végezhető kézzel és géppel.

A nyirokmasszázs elemei eltérőek a tradiconális masszázs alkalmával használt fogásrendszer(ek)től. A nyirokelvezetést elősegítő gyengéd csavaró, pumpáló, gördülő fogások kerülnek alkalmazásra. Minden eleme nyomó és lazító fázisból áll.

A gépi változatánál szabályozható erősségű nyomáshullámok futnak végig a testen. A kezelendő végtag egy kétfalú csizmába, övbe vagy ujjba kerül, amelyek elkülönülő pneumatikus kamrákra osztottak. A kamrákba a gép levegőt pumpál, mellyel fokozza a nyomást, így fokozza a szövetekben a keringést. A nyomó és lazító fázisokat a levegő felpumpálása és leeresztése közötti fázisok teremtik meg.

A gépi nyirokmasszázs (lympdrainage) segíti kiüríteni a szervezet méreganyagait

A kézi nyírok masszázsnál a kötőszövetet és a bőrt masszírozzuk. A  mozdulatok a nyirokkeringés irányában történnek, mely során a nyirokcsomók vibrációs mozdulatokkal aktiválásra kerülnek.

Mindig fontos, de a masszázs előtti napokban különösen fontos
a test tömegtől függően napi 2 - 3 liter folyadékot meginni, hogy a szervezet könnyebben ki tudja választani a felhalmozódott salakanyagokat, nyákokat.

A nyirokcsomók és nyirokvezetékek kezelésekor csak nagyon kis nyomást alkalmazunk, mert a terápia szempontjából fontos nyirokerek a bőrfelszínhez közel helyezkednek el. Fájdalmat nem lehet érezni, a vérkeringés láthatóan nem élénkül meg, a bőr formája nem változik. A nyirokmasszázs lassú, ritmikus gyengéd körkörös mozdulatsorokból áll.

A lassú mozdulatok a szövetnedvek elmozdítását eredményezi. A ritmikusság során egyes mozdulatokat többször (5-7) ismételjük meg. Ez a sorozatszám gyorsítja fel leginkább a véredények és nyirokedények áramlását. A körkörös mozdulatok során hosszanti és kereszt irányban nyújtást végzünk, mellyel a szövetnedvek a nyirokcsomók felé kerülnek terelésre.

A masszázs általában a nyaki régió kezelésével kezdődik.

Első lépésként a nyirokedények működését fokozzuk
, hogy jobb legyen a nyirok perifériáról történő áramlás, és hogy itt is elkerülhető legyen a folyadék felgyülemlése.

Ezután
azt a területet kell kezelni, ahol a folyadék áramlik (elfolyási szakasz). Az ödémás területen csak ezután kezdődik el a folyadék elmozdítása (masszírozása), mindig a test közepétől a távolabbi régiók irányába.
A nyirokmasszázs más néven
lymphodrenázs mindig több területet érint, ezért a kezelési idő relatíve hosszú, akár 90 percet is meghaladhatja. A kezelésekre átlagosan 30-60 percet lehet számolni.

A
nyirokmasszázs ödéma elvezető, nyugtató, fájdalomcsillapító, immunrendszer javító hatású, csökkenti az ödémás/vizenyős végtag fertőzésre való hajlamát.

Fontos kiegészítő kezelés a talp masszázs
ahol talpon található reflex zónák stimulálásával tudjuk a szervezet működését aktivizálni.

Segíts magadon:


A rendszeres testmozgás és a friss levegő javítja a sejtek oxigénellátását. A negatív mellkasi nyomás gyorsítja a nyirok áramlását.
A nyirokrendszert az izmok összehúzódása, és elernyedése és a rekeszmozgás működteti, így a mozgás hiánya a nyirokrendszer működési zavarához vezethet. Ha nincs időd már azzal is segítesz ha lift helyett gyalog mész fel az emeletre, vagy ha egy megállóval hamarabb szállsz le a buszról. A séta nem megerőltető és bármikor elkezdhető.

Az egyenes tartás is nagyon fontos, hogy ne zárjuk el a nyirok szabad áramlását. A hajlott gerinc, lógó váll, az előrehajtott fej kedvezőtlenül befolyásolják a szervezetet és gátolják a rekeszizom mozgását. A rekeszizom nemcsak a légzést, de a nyirokáramlást is szabályozza. A megfelelő lábbeli is kihatással lehet a testtartásra, esetleg lúdtalpbetétre is szükség lehet.

A bőséges folyadékfogyasztás napi 2
3 liter test tömegtől függően, segít elkerülni a testnedvek besűrűsödését és a keringés romlását. Folyadékfogyasztás alatt tiszta vizet értünk, nem cukrozott üdítőket, alkoholos italokat stb. Ha a vér nem elég híg, romlik a keringés, egy sűrű folyadék nehezen képes áramolni, ezért rosszabb lesz a sejtek tápanyag- és oxigénellátása, valamint a bennük keletkező bomlási termékek elszállítása.

Fontos az egészséges táplálkozás, kevés tartósítószer, minél több nyers zöldség, alkalmanként lé vagy gyümölcsnap beiktatása.

Szaunázás, fürdők, illóolajok, aromaterápia, száraz testledörzsölés szintén nagyon hasznos.

A talpmasszázs, a nyirokmasszázsnak, fontos kiegészítője lehet, mivel a reflexzónák stimulálásával gyógyító impulzusokat küldünk az azt igénylő szervek felé.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz